Cum să reduceți stresul cauzat de telemuncă?

Epidemia de Covid 19 a impus perioade de izolare când s-a introdus de urgență telemunca pentru mulți dintre angajați. Această situație a avut un impact psihologic: stres amplificat, tulburări de somn, izolare socială etc.

Acești doi ani de criză sanitară au favorizat menținerea ideii de telemuncă. Deși are avantaje, uneori se dovedește a fi responsabilă de tulburări de somn, stres și anxietate pentru unii dintre noi.

Stres telemunca

Telemunca: beneficii și dificultăți

text

Practicată acum la scară largă, telemunca aduce avantaje angajatului, care uneori poate gestiona mai bine munca profesională și viața privată sau poate evita oboseala din cauza transportului. Cu toate acestea, condițiile de telemuncă pot prezenta și riscuri legate de:

  • spațiul de lucru neamenajat, favorizând poziții inadecvate și tulburări musculo-scheletale;
  • utilizarea excesivă a ecranelor care provoacă oboseală vizuală;
  • expunere redusă la lumina naturală;
  • un sedentarism prelungit care este dăunător sănătății;
  • organizare neadaptată a muncii și/sau suprasolicitare prin reducerea numărului de pauze. Aceasta din urmă favorizează semnificativ apariția stresului.

 

Stresul: un risc psihosocial cauzat de telemuncă

text

Unul dintre riscurile psihosociale legate de telemuncă, stresul, corespunde dezechilibrului pe care un angajat îl percepe între constrângerile mediului său de lucru și mijloacele de care dispune pentru a le face față. Management nepotrivit telemuncii, volum crescut de muncă, încărcare mentală permanentă... Stresul rezultat afectează sănătatea din punct de vedere:

  • fizic: tulburări minore de somn, dureri de cap, tulburări digestive, oboseală, dureri musculare etc.
  • și psihologic: tulburări de memorie, anxietate minoră, impresie de incompetență, sentiment de izolare etc.

 

Stres telemunca
Technostres

Tehnostres sau stres digital: când tehnologia pune probleme...

text

Odată cu munca la distanță, tehnologia devine din ce în ce mai importantă în viața de zi cu zi a angajaților. Deși simplifică anumite sarcini, ea este uneori, paradoxal, o sursă de stres sau de anxietate: în caz de suprasolicitare, când tehnica folosită nu funcționează sau se defectează, când are prioritate în fața vieții private, când angajatul nu reușește să se deconecteze de teama de a nu rata informații sau de teama de a nu intra în competiție cu o terță parte mai competentă care să folosească această tehnologie.

Sfaturi pentru a reduce stresul cauzat de telemuncă

text

Adoptați o poziție comodă

 

  • amenajați un spațiu dedicat și izolat dacă este posibil;
  • găsiți-vă o poziție confortabilă;
    conectați laptopul la un ecran extern, tastatură și mouse. 

Mișcați-vă în timp ce lucrați

Chiar mai mult decât munca la birou, telemunca favorizează statul pe scaun pentru o perioadă prelungită. Pentru a vă mișca:

  • luați pauze scurte, dar regulate. 5 minute la fiecare oră permit ochilor să se odihnească. Ridicați-vă, faceți câțiva pași și câteva întinderi pentru a vă relaxa;
  • atunci când sunați pe cineva, stați în picioare sau plimbați-vă;
  • utilizați o masă tip bar, de exemplu, când aveți o întâlnire video și stați în picioare.

Organizați-vă ziua

  • stabiliți-vă orele de lucru și respectați-le;
  • nu săriți peste pauza de masă și profitați de ea pentru a lua puțin aer curat;
  • anticipați și planificați-vă volumul de muncă. În funcție de natura activităților, rezervați-vă activități pentru birou și activități pentru telemuncă.
Telemunca

Rămâneți în contact direct

  • Alegeți metode de comunicare adaptate subiectului și situației: email, când nu vă așteptați la un răspuns imediat și telefonul, când aveți nevoie de feedback rapid. Un apel telefonic este mai practic și vă permite să mențineți legăturile sociale.

Țineți cont de elementele fundamentale

  • Un stil de viață sănătos este esențial pentru a reduce stresul și a-l gestiona mai bine în general. Asigurați-vă că aveți o dietă echilibrată, practicați o activitate fizică regulată și, de asemenea, dormiți bine.

Utilizați soluții terapeutice fără riscuri

  • Dacă totuși, nodul în stomac cauzat de stres și/sau alte simptome sunt resimțite în mod repetat, ați putea utiliza Sédatif PC®, medicament care nu provoacă somnolență în timpul zilei. Totuși, nu ezitați să discutați cu un medic sau un farmacist care vă vor putea recomanda un tratament împotriva tulburărilor minore de somn și a stresului adaptat situației fiecărei persoane.

Totul despre stres

Femeie stresata

Care sunt simptomele stresului și cum le gestionăm

Aflați mai multe
Om adormit

Ce faci când te confrunți cu tulburări de somn cauzate de stres sau anxietate?

Aflați mai multe
Cutii Sedatif PC

Sédatif PC® pentru a lupta împotriva stresului

Aflați mai multe
Stres examen

Stresul: o reacție naturală indispensabilă

Aflați mai multe
Mai multe articole