Care sunt simptomele stresului și cum le gestionăm

Senzație de nod în gât din cauza stresului, oboselii, iritabilității, palpitațiilor cauzate de stres, dificultății de concentrare... Simptomele legate de stres variază în funcție de persoană, dar creează întotdeauna o stare de tensiune în viața de zi cu zi. Câteva sfaturi pentru reducerea stresului și pentru a învăța să-l gestionați mai bine...

Femeie Stresata

Aflați cum să recunoașteți simptomele stresului și ale anxietății

text

Stresul este o reacție fiziologică, psihologică și fizică a organismului în fața unei situații care îi cere să se adapteze. Poate duce la simptome diferite.

  • Simptome fizice
    Tulburări de somn, oboseală, palpitații cauzate de stres, transpirație neobișnuită, nod în gât, „gol în stomac” sau „nod în stomac”, contracturi musculare, oboseală, tresărire a pleoapelor.
  • Simptome emoționale
    Hipersensibilitate, tristețe, plâns, iritabilitate, excitație, anxietate lejeră, stări de nervozitate.
  • Simptome intelectuale
    Dificultăți de concentrare, erori și uitări frecvente, dificultăți în a lua inițiative și decizii.

 

 

Cum să reduceți stresul și stările de anxietate pasagere?

text

Un stil de viață sănătos este primul anti-stres fără prescripție medicală. Iată elementele fundamentale pe care vă puteți concentra pentru a reduce stresul și a-l gestiona mai bine.

Alimentație sănătoasă

  • Este important să vă faceți timp pentru a mânca. Este esențial pentru a gestiona mai bine tensiunile interioare, pentru a digera mai bine și pentru a reduce senzația de nod în stomac cauzat de stres.

Regula nr. 1: luați-vă timp, puneți telefoanele deoparte și opriți ecranele!
Regula nr. 2: mâncați în cantitate rezonabilă, mestecând încet. Nu mai mâncați când apare senzația de sațietate.
Regula nr. 3: acordați atenție la ceea ce mâncați (chiar dacă este un sandviș!).
Regula nr. 4: mâncați la ore fixe
Regula nr. 5: evitați alcoolul care afectează mintea (o sursă suplimentară de stres) și cafeaua care accelerează ritmul cardiac, diureza (producția de urină) și tranzitul intestinal.
 

Igiena de viata
Relaxare

Dar și...

text
  • O alimentație personalizată are de asemenea un impact asupra stării noastre generale. Îți permite să fii mai relaxat, ajută la reducerea stresului și ameliorează anxietatea.

1 - Alegeți alimentele care conțin magneziu. Această sare minerală este prezentă în special în cacao, alge, semințe și semințe oleaginoase (arahide, susan, migdale etc.)
2 - Adaugați în meniu alimente care conțin un aminoacid care favorizează producția de serotonină, numită și „hormonul fericirii”: orez brun, produse lactate, pui, ouă, pește, leguminoase (din familia mazăre), semințe oleaginoase (în special alune)
3 - Consumați alimente bogate în Omega 3 pentru a încetini producția de cortizol, hormonul stresului. În special peștele gras (macrou, sardine, hering, hamsii etc.), precum și anumite uleiuri vegetale (rapiță, nucă, in, soia etc.) și fructele de mare.
4 - Evitați excesul de zahăr și de cofeină (cafea, ceai, cola).
5 - Căutați alimente antioxidante, care ajută la combaterea „stresului oxidativ”: ceai verde, fructe roșii etc. Stresul oxidativ contribuie la îmbătrânirea celulară, precum și la scăderea imunității.
 

  • ​​​​​Somn de calitate

Stresul poate provoca tulburări de somn care, la rândul lor, favorizează apariția stresului. Este un cerc vicios, pe care este important să încercăm să-l oprim. Somnul este important, deoarece în timpul somnului creierul se regenerează și triază informațiile primite în timpul zilei. Măsuri simple care pot fi aplicate zilnic pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului, la o recuperarea mai bună și la reducerea stresului.

  • Faceți mișcare în fiecare zi

Activitatea fizică este, de asemenea, un anti-stres fără prescripție medicală, care te face să te simți mai relaxat. Când practicăm sport, în special exerciții fizice, corpul nostru eliberează hormoni de calmare și euforie: endorfine. Acesta este motivul pentru care ne simțim bine după un antrenament. Activitatea fizică contribuie, de asemenea, la reglarea greutății și la menținerea tonusului muscular, a corpului și a inimii, ceea ce garantează o stare generală bună de sănătate.

  • Practicați tehnici de relaxare

Yoga, sofrologie, coerență cardiacă, qi gong… multe tehnici de relaxare vă permit să vă eliberați de gândurile generatoare de stres. Meditația, în special, acționează direct asupra stresului. Invitându-ne să ne concentrăm asupra respirației, emoțiilor, gândurilor noastre sau chiar asupra percepției senzațiilor noastre fizice; meditația oferă o stare de conștientizare deplină care ne permite să ținem la distanță gândurile negative, să le privim cu mai mult discernământ, să le analizăm mai puțin și să ne gestionăm mai bine emoțiile. Pentru a simți beneficiile meditației asupra corpului și minții noastre, este necesar să practicăm tehnici de relaxare în mod regulat și pe termen lung. Uneori este mai ușor să practici meditația în grup, cu un profesor.

Terapia prin râs este utilă și pentru prevenirea și reducerea stresului.

Ce înțelegem prin activitate fizică?


Activitatea fizică nu se limitează la sport. Poate lua diferite forme. Mișcările active precum mersul pe jos, mersul cu bicicleta, urcarea și coborârea scărilor sau chiar menajul, bricolajul, grădinăritul etc. sunt considerate activități fizice. Dincolo de beneficiile asupra corpului, activitatea fizică ne permite să ne menținem relațiile sociale (la sala de sport de exemplu), și o relație cu natura, sursă de liniște.
 

Știați că?

text

Activitatea fizică este prima soluție la care oamenii apelează pentru a reduce stresul.


Cel puțin 30 de minute de mers rapid pe zi de cel puțin 5 ori pe săptămână pentru adulți și cel puțin 60 de minute pe zi pentru copii și adolescenți: acestea sunt recomandările Public Health France, de exemplu, pentru combaterea sedentarismului.
 

Miscare
Sedatif PC fond albastru
text

Descoperiți medicamentul Sédatif PC® !

Medicament homeopatic utilizat în tratamentul stărilor de anxietate și de emotivitate, dar și în cazul tulburărilor de somn.

Totul despre stres

Cutii Sedatif PC

Sédatif PC® pentru a lupta împotriva stresului

Aflați mai multe
Izolarea de stres a femeii

Cum să reduceți stresul cauzat de telemuncă?

Aflați mai multe
Om adormit

Ce faci când te confrunți cu tulburări de somn cauzate de stres sau anxietate?

Aflați mai multe
Stres examen

Stresul: o reacție naturală indispensabilă

Aflați mai multe
Mai multe articole